Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΟΙ CELEBRITIES
(ή ceΛΕΧΡΙΤΕΣ) ΕΛΛΗΝΕΣ

Για τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε, δημόσια έχω εκφράσει τις θέσεις μου. Σε Πολιτικό και Κοινωνικό πεδίο «χτυπώντας» τον με την δέουσα ευπρεπή φρασεολογία, για την κυνική και συνάμα προκλητική στάση και συμπεριφορά του προς την Ελλάδα μας.
Διάβασα ότι πρόσφατα στην «ερωτική» Μύκονο πραγματοποιήθηκε πάρτυ ξέφρενο και χλιδάτο, με την συμμετοχή και «ενεργό παρουσία» χιλιάδων celebrities. Να οι γαλλικές σαμπάνιες, να οι αστακοί, να οι ξέφρενοι χοροί, να και ο ευτραφής αειδός (στην ουσία αηδός) ονόματι Αντώνης Ρέμος. Μέχρις εδώ καλά. Αυτά θέλουν, κι αυτά κάνουν όλοι αυτοί οι (ιδιαίτερα) «ευαισθητοποιημένοι» για την σύγχρονη (κοινωνική - οικονομική - πολιτική ) κρίση στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Μέχρι εδώ καλά, αλλά με το να αποκαλέσει ο «διάσημος» αειδός (στην ουσία αηδός) Αντώνης Ρέμος τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε ΣΑΚΑΤΗ, κάτι δεν «πάει καλά, μα καθόλου καλά». Και ως εκ θαύματος η ξεχωριστή ομήγυρις των κατοίκων του Σόδομα και Γόμορα, τον χειροκροτούσαν και με κραυγές επαναλάμβαναν την αυτή ποταπή ιαχή, «Σακάτη, Σακάτης - Ναι είναι Σακάτης...»
Δεν γνωρίζω το τέλος αυτής της «χαριτωμένης σύναξης» αδελφών - λεσβιών - λαμογιών - ανέραστων θηλυκών - αρσενικών - σπουδαίων οικονοφανών παραγόντων - ανεγκέφαλων καλλιτεχνών κτλ κτλ. Πιθανώς, εικάζω, ότι ο πολυτραφής τραγουδιστής (ονόματι Αντώνης Ρέμος) αντί των «εκλεκτών ασμάτων» να ξεσήκωσε αυτή τη ΛΕΧΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΑΘΕΙΑ, με νέα τραγούδια (της στιγμιαίας έμπνευσης) πάνω στη μουσική κλίμακα: ΣΟΙΜΠΛΕ - ΣΑΚΑΤΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Ακόμη δεν έχω εμπεδώσει τα αίτια αυτής της κοινωνικής ξεφτίλας και ντροπής. Αυτό που απόλυτα πιστεύω είναι το θλιβερό (και συνάμα) τραγικό γεγονός «ότι σαν Χώρα πιάσαμε πάτο». Σε όλα τα επίπεδα. Είτε είναι πολιτικά, είτε κοινωνικά, είτε οικονομικά, είτε πνευματικά - πολιτιστικά. Δυστυχώς καταντήσαμε ως μια Χώρα (πιο σωστά ως Έθνος) της φάπας και της παγκόσμιας ροχαλιάς. Και φταίμε όλοι. Μπορεί να μην το δημιουργήσαμε αυτό το κοινωνικό - πνευματικό χάλι. Η ευθύνη είναι γιατί το ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ χωρίς αιδώ και ντροπή. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρχαν τείχη άμυνας και αντίστασης σ΄αυτόν τον απύθμενο απόπατο ντροπής και αίσχους. Τώρα είμαστε στην τραγική περίοδο «να τα λουζόμαστε όλα τα ξεδιάντροπα ρεμάλια». Επιτρέψαμε στον κάθε Ρέμο να είναι τα πάντα και να διατυπώνει θέση και άποψη επί των πάντων. Ακόμα και να χυδαιολογούν για τα πάντα και ΕΜΕΙΣ να χειροκροτάμε και να συντραγουδάμε άσματα ασμάτων που προσβάλλουν την Ελλάδα, τα ήθη - έθιμα, την ομορφιά του έρωτα και της ζωής, τους καθημερινούς ανθρώπους.
Κακά τα ψέματα, «δώσαμε πολύ χώρο για να χτιστεί η κοινωνία των Ελλήνων(ίδων) Λεχριτών». Αυτά τα θαυμάσια και θλιβερά «είδωλα» λουζόμαστε σήμερα. Αν όντως έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ πρέπει να σταματήσουν στο να διαφεντεύουν το ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, είναι η καίρια στιγμή να στοχεύσουμε στην ΗΘΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Διαφορετικά το κοινωνικό - μορφωτικό μέλλον θα το καθορίζουν κάποια «εκλεπτυσμένα φρούτα» σε στυλ Αντώνη Ρέμου και των «επώνυμων» Λεχριτών. Άλλωστε μετά το λούσιμο έρχεται η περιποίηση.
Στο χέρι μας είναι η επιλογή του κομμωτή...
Γιώργης ΤάΚη Δόξας
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2013

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013


Περίσσευσε και πάλι η υποκρισία και το θράσος Περιφερειάρχη Δ.Ε., Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και Δημάρχων Ηλείας

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ «ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ» ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΑΠΟΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!!!...

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

 

Οι ίδιοι οι θύτες (αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την δίκαιη απόδοση και αξιοποίηση των δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ που έδωσαν οι συνέλληνες για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία) μαζεύτηκαν πομπωδώς, χθες στο Πύργο μαζί με τους εργολήπτες (sic!), λέει, για να κατανείμουν τώρα μετά 7 ολόκληρα χρόνια 40 περίπου εκατομμύρια από το πολύπαθο «Ταμείο Μολυβιάτη» που δικαιούνται τα τραγικά θύματα και οι πληγείσες ανεπανόρθωτα πατρογονικές τους εστίες.

Και χαρακτηρίζω μετά λόγου γνώσεως ως θύτες τους συγκεντρωθέντες Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας (ο οποίος ειρήσθω …εν παρόδω, κουβαλάει στους ώμους του καμιά 50νταριά χρόνια φυλάκισης για εγκληματική αμέλεια σε αυτές τις πυρκαγιές) και κάποιοι από τους θρασύτατους Δημάρχους του Νομού μας, γιατί επί επτά (αριθμός 7) ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο δεν διεκδίκησαν και δεν φρόντισαν να δώσουν τα οφειλόμενα στους πυροπαθείς και τις οικογένειές τους, όχι μόνο δεν φρόντισαν να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις πραγματικά πληγείσες περιοχές, αλλά με αυτά τα ιερά χρήματα, δηλ. με «ξένα κόλυβα» (όσα πήραν) τα διέθεσαν για αλλότρια έργα, για να βουλώσουν τις τρύπες της δικής τους διοικητικής και αυτοδιοικητικής ανεπάρκειας και να ικανοποιήσουν την εκλογική πελατεία τους, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω με επίσημα στοιχεία βγαλμένα από την «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Και θα πρέπει να πούμε εδώ μιαν αλήθεια. Ότι η χθεσινή σύσκεψη-«φιέστα» στον Πύργο, δεν έγινε γιατί τους έπιασε δα!, η ψυχοπόνεση για τους τραγικούς πυροπαθείς και τις εγκαταλελειμμένες πληγείσες περιοχές, αλλά επειδή τελευταία έκανε υπεύθυνες και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις η προσφάτως δημιουργηθείσα και πατριωτικά δραστηριοποιούμενη ανιδιοτελώς Κίνηση Ηλείων Πολιτών «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ», γύρω από το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο πονηρά μετονόμασαν, με πληθώρα «αμαρτιών» εις βάρος της πυρόπληκτης Ηλείας που υπέστη το 80% των ζημιών σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς. Τα στοιχεία που έφερε και θα φέρει η Κίνηση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ» είναι υπεύθυνα και συντριπτικά (από επίσημες απαντήσεις των Υπουργείων, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν οι κ.κ. Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας) και ως φαίνεται «τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα» στον βούρκο της εγκληματικής αδιαφορίας και απανθρωπιάς των συμμετεχόντων στην χτεσινή σύσκεψη και τώρα θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας. Και θα εξηγηθούμε εν ολίγοις.

Δεν «έχομεν χρείαν άλλων μαρτύρων». Αν ανοίξουμε τους επίσημους Πίνακες που δόθηκαν (μετά από Αίτηση, ως εχόντων έννομο συμφέρον) στην Κίνηση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ», από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των αναρτημένων στο διαδίκτυο αποφάσεων στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με κωδικό ΑΔΑ: Β4ΜΟΦ-76Σ, θα βρούμε σημεία και τέρατα με δράστες τους κυρίους κυρίους που συνάχτηκαν χτες στον Πύργο για …να κλάψουν γοερά επί των ερειπίων που άφησαν οι πυρκαγιές (επισυνάπτουμε το σχετικό pdf).

Mια ενδεικτική σελίδα από την επίσημη ανάρτηση στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ"

Εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια Ευρώ από το «Ταμείο Μολυβιάτη» που υποτίθεται συγκεντρώθηκαν για ειδικό ιερό σκοπό, διατέθηκαν για έργα ύδρευσης, άρδευσης, κατασκευής και επισκευής δρόμων, διευθέτηση χειμάρρων κλπ, κλπ άσχετα με τις πυρκαγιές, για έργα σε περιοχές που ούτε καν πλησίασε από μακριά η φονική πυρκαγιά του 2007 και το κυριότερο δεν δόθηκε ούτε δεκάρα τσακιστή στους ίδιους τους άμεσα πληγέντες που έχασαν τους ανθρώπους τους και τις περιουσίες τους!!!...

Για να δούμε εσάς κ. Αντιπεριφαρειάρχη και σεις κύριοι Δήμαρχοι που στις επισυναπτόμενες δημοσιευμένες στον Τοπικό Τύπο εφημερίδες καμαρώνετε «σαν γύφτικα σκεπάρνια» τι έχετε να πείτε, όταν οι πολίτες της Ηλείας διαβάσουν στα επίσημα έγγραφα, ότι δαπανήσατε εκατοντάδες ή εκατομμύρια Ευρώ για έργα υποδομής στις περιοχές σας που ούτε καν πλησίασε η φωτιά, ενώ άλλες που έγιναν κόλαση από τις πυρκαγιές και ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες τις αγνοήσατε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων…

Εντελώς ενδεικτικά για τους Δημάρχους που ενήργησαν υπό την προστατευτική ομπρέλα (διάβαζε «μαζί τα κάναμε») του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καφύρα:

-Για πείτε μου Δήμαρχε του Πύργου, κ. Παπαρασκευόπουλε έγινε κάποια πυρκαγιά στα Λαστέϊκα ή την Σκαφιδιά κ.ά. και διαθέσατε (π.χ. αποφάσεις 2010ΕΠ4010021 και 2010ΕΠ4010024 από τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ») ευάριθμες εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα;

-Για πείτε μου Δήμαρχε της Αμαλιάδας, κ. Λυμπέρη έγινε κάποια πυρκαγιά στην Κουρούτα, τα Σαβάλια ή τα Άγναντα κ.ά. και διαθέσατε (π.χ. αποφάσεις 2010ΕΠ4010007, 2010ΕΠ4010011, 2010ΕΠ4010015) επίσης εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, ύδρευση και οδοποιία;

-Για σας Δήμαρχε Αρχ. Ολυμπίας τι να πω τώρα, σας τα έχω πει με λεπτομέρειες

Και ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας , καμαρωτός καμαρωτός στη σύναξη - "φιέστα"

 

Εσείς και οι προκάτοχοί σας Δήμαρχοι των ορεινών Δήμων που ευτυχώς δεν κάηκαν εκτός μέρους του οροπεδίου Λάλα (οι δικοί σας χρησμένοι Αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι ΔΣ) μοιράσατε αβέρτα τα «αμαρτωλά τριχίλιαρα» και άλλα οφελήματα. Έγινε κάποια πυρκαγιά στο Αντρώνι, το Κούμανι, το οροπέδιο της Φολόης ή κάποια ζημιά στο δρόμο Αρχ. Ολυμπίας-ΕΟ111 και διατέθηκαν εκατοντάδες ή εκατομμύρια Ευρώ (π.χ. αποφάσεις 2010ΕΠ4010005, 2010ΕΠ4010030, 2010ΕΠ4010032) για δίκτυα ύδρευσης, αγροτικές οδοποιίες;

Θα μπορούσαμε να πούμε και πολλά άλλα για τους υπόλοιπους Δημάρχους, που χορηγούσαν αβέρτα τις βεβαιώσεις σε όλους τους εκλογείς-πελάτες τους (δήθεν πυρόπληκτους) αλλά και χρησιμοποίησαν τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» για έργα, όπως τονίσαμε που δεν είχαν καμιά σχέση με τις φονικές πυρκαγιές… Πλην, ο φιλόξενος χώρος λοιδωρός.

Και μια τελευταία αφελή ερώτηση, να κάνουμε. Οι εργολήπτες τι γύρευαν στην σύναξη – «φιέστα» του Πύργου; Όλοι τους εργάστηκαν σε έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών; Αν ναι, να πάρουν τα λεφτά τους μετά από τίμιο εξονυχιστικό έλεγχο καλής τεχνικής κατασκευής και απόδοσης. Αν όμως, όχι (δηλ. τα έργα δεν είχαν σχέση με τις πυρκαγιές) τότε να κληθούν να τους πληρώσουν εκείνοι που τους τα ανέθεσαν, δηλαδή οι επίσημοι υπεύθυνοι-ανεθυνοϋπεύθυνοι που διαγούμισαν τα ιερά λεφτά των ελλήνων πολιτών, με σκοπό να ανακουφίσουν τους αναξιοπαθούντες πυρόπληκτους συμπολίτες μας Ηλείας...

Θα το ξαναπούμε. Οψόμεθα!...

 

 

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΕΥΧΗ (και Ελπίδα) ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ

Ο ΠΡΩΤΟΣ (αθώος) ΝΕΚΡΟΣ

στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ...


Πολιτικό άρθρο του Γιώργη Τ. Δόξα




 

 


Σίγουρα το χαμόγελο «χάθηκε»
· σίγουρα ο θυμός και η οργή έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης λογικής
· σίγουρα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο· και σίγουρα ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΙΔΕΣ) έχουν

«απλώσει τα νύχια τους» της (δικαιολογημένης η μη) εχθρότητας προς πάσα κατεύθυνση.


Δυστυχώς το βεβαρυμένο κλίμα γίνεται πιο σκληρό και απειλητικό,
όταν κοινωνικά και πολιτικά γεγονό-τα κυριολεκτικά ενδυναμώνουν αυτη
 
την (υποβόσκουσα μέχρι σήμερα) Ατομική και Συλλογική στάση και εν

δυνάμει Κοινωνική Δράση και -πιθανή- Έκρηξη.

Όταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (το Λίκνο της Ελληνικής Δημοκρατίας)

γίνεται πάρτυ σε επίπεδο χαμαιτυπείου· όταν διάφορες «κοινωνικές ομάδες» διαλύουν
τα πάντα
· όταν οι μέντορες της παιδείας και των τεχνών χυδαιολογούν απρεπώς και ασυστόλως· όταν «κα-
λοπληρωμένοι παπαγάλοι»


διαβρώνουν καθημερινά τους κεντρικούς ιστούς της Πατρίδας μας· όταν αθώοι

ηλικιωμένοι συμπατριώτες μας δολοφονούνται εν ψυχρώ· όταν η προοπτική μας ως Έθνος έχει αφεθεί στα

ταραγμένα μυαλά των Τροϊκανών· όταν οι λαθρομετανάστες διαφεντεύουν με την πορνεία και τα ναρκωτικά·

όταν η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια
«πάνε κατά διαόλου»· όταν φοβάσαι να ξεστομίσεις καλημέρα ή καληνύχτα στον (στην) διπλανό σου· όταν οι (φίλοι μας) Μεμέτηδες βολτάρουν έξω από την αυλή
 
 
του σπιτιού μας· όταν έντιμοι και συνεπείς Έλληνες (ίδες) διαπιστώνουν ότι με το συνεχιζόμενο κούρεμα της σύνταξης του δεν θα  ᾿χουν ούτε και το τίμημα για την μακαρία οδό κι όταν διαπιστώνουν ότι για να επιβιώσουν

(όχι για να ζήσουν) τα παιδιά τους ο μοναδικός δρόμος είναι η φυγή στο εξωτερικό.

ΤΟΤΕ ως Χώρα, ως Πολίτες και ως Κοινωνία, μάλλον οδηγούμεθα στον Καιάδα του Αύριο.

Και ήρθε η τρα-

γική ώρα να σημάνουν οι καμπάνες όσο γίνεται πιο δυνατά - εκκωφαντικά θα έλεγα.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ (και πρέπει) ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ.


Έχουν μέγιστη
Ιστορική - Κοινωνική και Πολιτική ευθύνη για να δώσουν έμπρακτες - θαρραλέες και δυναμικές
λύσεις. Ας αφήσουν τις πεζοδρομιακές λογομαχίες και τις ουρανομήκεις (εντός και εκτός του Κοινοβουλίου) κραυγές.
 
Πρέπει να εμπεδώσουν Σήμερα κιόλας, ότι απ’ άκρο σε άκρο η Ελλάδα «βράζει». Και φοβάμαι

- ότι σε κάποια χρονική στιγμή- «το καζάνι θα σκάσει».

Θα’ ναι μέγιστη Εθνική ντροπή να ξαναγυρίσουμε σε

εποχές που ο ένας αδερφός ήταν ο εχθρός του άλλου.

Αυτά τα τραγικά γεγονότα απαγορεύονται στην Ελλάδα του 2013,
 
ρητώς και δια ροπάλου. Η ανθρώπινη Ζωή - Ύπαρξη είναι και σημαντική και πολύτιμη. Προς τού-

το απευθύνω ΕΥΧΗ (και έκκληση) να διαφυλάξουμε (και προστατεύσουμε)

την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ. Ό,τι κι αν γίνει
 
(είτε αθώο ή κατευθυνόμενο), ΟΛΟΙ ΜΑΣ να λειτουργήσουμε ως μία ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

για να μη «χυθεί αίμα».

Και δη να μην θρηνήσουμε στην Χώρα του Παγκόσμιου Πολιτισμού, τον πρώτο

(ΑΘΩΟ) νεκρό.

Εύχομαι το σημερινό μήνυμα να γίνει και κατανοητό και αποδεκτό. Καλό (κι όχι «θερμό»)

καλοκαίρι...

Γιώργης ΤάΚη Δόξας


  1. Αθήνα, 17 Ιουλίου 2013

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ !!!

Μια ακόμη είδηση που επαυξάνει στον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως SOHO  της Ελλάδας είναι η παρακάτω.

Με δεδομένη την εικόνα του αφύλακτου αμπελιού που έχει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας, δόθηκε η ευχέρεια σε Ηλείο «εργολάβο» αποκομιδής σκουπιδιών της Μεσσηνίας να τα θάβει κάθε βράδυ στο δρυοδάσος της Φολόης, χρησιμοποιώντας οργανωμένο συνεργείο εργατών και ογκωδών μηχανημάτων.

Και δεν αντιλήφθηκε κανένα κλιμάκιο του Δασαρχείου ή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ή άλλος κάτοικος όμορων περιοχών ΟΥΔΕΝ.

Επί ενάμισυ τουλάχιστον χρόνο που συνέβαινε αυτό μέχρις ότου έγινε καταγγελία και έτσι αποκαλύφθηκε αναγκαστικά !!!

 

Κι αν και τόσος θόρυβος είχε γίνει λόγω της εκτεταμένης λαθροϋλοτομίας για ενίσχυση των περιπολιών και φύλαξη του προστατευόμενου από το NATURA μοναδικού δρυοδάσους, δεν στάθηκε τίποτα ικανό να πείσει τους τοπάρχες μας για πιο ενισχυμένη επαγρύπνηση.

Να δεχτούμε τελικά ότι όλα όσα οδηγούν στο ξέφτισμα της Ηλείας οφείλονται στην αμέλειά τους;

Τόσοι πολλοί όμως αμελείς στον ίδιο Νομό;

 

ΝΤΡΟΠΗ


 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Μ ΑΣ»

Blog:http://giatinileiamas.blogspot.gr            E.mail:giatinileiamas@yahoo.gr  

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


 

 

Με σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας για την πορεία των ενεργειών της κίνησης, σας γνωρίζουμε ότι μετά από τις απαντήσεις που λάβαμε στις σχετικές αιτήσεις μας από τον Αντιπερφερειάρχη Ηλείας και την 24η Δ/νση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι ο « Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων » που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος ήταν αμιγώς για την βοήθεια των πυρόπληκτων –ανθρώπινων θυμάτων και περιουσιών- της Ηλείας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2007, μετατράπηκε εντός 10 ημερών σε ΕΤΑΕΑ «Ταμείο Μολυβιάτη» και διευρύνθηκε ο σκοπός της διάθεσής του σε  «χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα », όπως ορίζεται στο συστατικό του Νόμο (3624/07).

Με αυτήν την τροποποίηση δόθηκε η ευχέρεια στην πολιτεία να διαθέσει προς όλες τις περιοχές της Ελλάδας που είχαν συμβεί θεομηνίες το 2007 την ανθρωπιστική βοήθεια των Ηλείων που το ύψος της τότε ήταν περίπου 195.000.000 €

Κι αυτό κατά την εκτίμηση μας έγινε για να δοθούν προεκλογικές παροχές λόγω των επικείμενων τότε εκλογών Νοεμβρίου 2007, στις εν λόγω περιοχές εις βάρος της πολύπαθης Ηλείας. Γιατί το τραγικό από τα στοιχεία συμπέρασμα είναι ότι ενώ εκείνες οι περιοχές απορρόφησαν το σύνολο των πιστώσεων που τους κατένειμαν με τον παραπάνω πολικάντικο τρόπο ο δικός μας Νομός εισέπραξε από την κατανομή εκείνη μόνο 3.700.000 € για τεχνικά έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών, οι δε πυροπαθείς και οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν στηριχθεί οικονομικά ούτε κατ’ ελάχιστο μ’ ένα ενδεικτικό ποσό.

Και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Καφύρα,  δεν έγιναν για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στις περιφέρειες του τα εισέπραξαν αλά για έργα υδροδοτήσεων κ.α. που το κράτος είχε υποχρέωση να τα καλύψει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προσπαθούμε κατόπιν αυτών να μας δοθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διακρίνουμε τους λόγους της απάνθρωπης αυτής αντιμετώπισης πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων αλλά και της εξαίρεσης του Νομού μας από αυτά που εδικαιούντο κατά τη γνώμη μας κυρίως αυτός και δεν τα εισέπραξε με συνέπεια τον κίνδυνο αφανισμού των διαμερισμάτων που καταστράφηκαν και τη συρρίκνωσή του.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να απαιτήσουμε το υπόλοιπο του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη ύψους 95.000.000 € να διατεθεί για την Ηλεία και όχι πάλι για προεκλογική ενίσχυση των άλλων περιοχών αφού ήδη τους έχει ζητηθεί να υποβάλλουν κατανομές ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και στις οποίες, όσες υποβλήθηκαν μόνο έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων δεν βλέπουμε να υπάρχουν.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε απαντήσεις και στους ομογενείς που είναι μαζί μας για το εάν οι δωρεές τους διατέθηκαν για το λόγο που τις κατέθεσαν διότι σκοπεύουν να τις επαναδιεκδικήσουν  εάν αυτό δεν έγινε.

Θα ακολουθήσει σύντομα επόμενη ενημέρωσή σας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Μ ΑΣ»

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΑ!, ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ…
Θα χάσουμε τώρα και το Υποθηκοφυλακείο;
Βαλθήκανε να τα ξεθεμελιώσουν όλα. Δεν φτάνει που τους ορεινούς Ηλείους τους εξαποστέλλουν στο Πελόπιο, γιατί εν ψυχρώ κατάργησαν ένα από αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας (πρωτολειτούργησε το 1836, στην Δίβρη έδρα και πρωτεύουσα της Επαρχίας Διποταμίας ως «Ειρηνοδικείον Ψωφίδος» - βλ.φωτοτυπία του ΦΕΚ 1836)
Ιδού, ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο. Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (έτος 1836) που
αναγγέλλει την ίδρυση του "Ειρηνοδικείου Ψωφίδος-Δίβρης" στη τότε Επαρχία
Διποταμίας (με πρωτεύουσα τη Δίβρη) και λειτούργησε επί 177 συναπτά έτη.

Τώρα κινδυνεύει και το Υποθηκοφυλακείο Λαμπείας.
Θύματα αυτής της εξοργιστικής ισοπέδωσης των εντολοδόχων της οικονομικής καταιγίδας ήσαν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, αλλά η περίπτωση της Δίβρης δεν έχει προηγούμενο, αφού ούτε η Χούντα το κατάργησε παρότι το επεχείρησε, ούτε ο Υπουργός Θανάσης Κανελλόπουλος που επίσης ήθελε να το απομακρύνει.
Εμείς μόνοι και μοναδικοί κάναμε τον αγώνα τον καλό για να το σώσουμε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και είναι κρίμα που η κατάργηση έγινε επί Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Αντ. Ρουπακιώτη, του σεμνού παλιού αγωνιστή της Δημοκρατίας (στη φωτογραφία σε ένα φιλικό στιγμιότυπο με τον εκδότη της «ΔΙΒΡΗΣ» και την σύζυγό του Μαρία, σε παρουσίαση βιβλίου της δεύτερης), αλλά και επί Γενικού Γραμματέως του ίδιου Υπουργείου του καταγώμενου από τη Δίβρη Μαρίνου Σκανδάμη!... Και πάλι κρίμα.
Παλιές καλές φιλικές στιγμές του εκδότη του περιοδ. "ΔΙΒΡΗ" με το πρώην Υπουργό
Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη (επί Υπουργίας του οποίου, δυστυχώς καταργήθηκε
το Ειρηνοδικείον Λαμπείας)
Τώρα λοιπόν, παρότι το Υποθηκοφυλακείο δεν συμπαρασύρεται από το Ειρηνοδικείο και παρότι υπήρξε μια κατ΄ αρχήν ενέργεια να φιλοξενηθεί το Υποθηκοφυλακείο Λαμπέιας στο σχεδόν κενό κτίριο του πρώην Δημαρχείου Λαμπείας, φημολογείται ότι κι αυτό θα καταργηθεί. Ήδη η Υποθηκοφύλακας Λαμπείας (Συμβολαιογράφος Πελοπίου)κ. Μπουφαρδέα πλέον δεν έρχεται ούτε μια φορά την εβδομάδα στη Δίβρη (όπως γινόταν μέχρι τώρα), έχει μεταφέρει μέρος του Αρχείου στο Πελόπιο και πρέπει οι Ορεινοί Ηλείοι να ταλαιπωρούνται διπλά, κυρίως οι ηλικιωμένοι!...


Πρέπει να γίνει γενικός ξεσηκωμός. Κυρίως από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (εδώ βεβαίως, υπάρχει …σιγή, δυστυχώς), από τους φορείς αλλά από εμάς τους απλούς ενεργούς πολίτες. Γιατί πέραν της ταλαιπωρίας των συμπατριωτών μας για ένα συμβόλαιο κλπ, κινδυνεύει να εξαφανιστεί και το Αρχείο του Υποθηκοφυλακείου που αποτελεί μια ανεκτίμητη κιβωτό ιστορικής μνήμης και απαντοχής 177 ολόκληρων χρόνων (1836-2013) που πρέπει να γίνει αντικείμενο αναδίφησης και επιστημονικής έρευνας.

Η πρόσφατη Επιστολή του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ" στον εκ καταγωγής διβριώτη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ(ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063Λαμπεία τηλ 6972295293 Δίβρη (Λαμπεία) 3 -7-2013
αρ. πρωτ. 2113

Προς
Τον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης
Κον Μαρίνο Σκανδάμη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,Μεσογείων 96 ΑΘΗΝΑ-ΤΚ 115 27

ΘΕΜΑ: Το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας, μετά την κατάργηση του ιστορικού Ειρηνοδικείου Λαμπείας

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Ο λόγος της επικοινωνίας μας είναι διπλός. Πρώτον να χαιρετίσουμε ένα τρίτης γενιάς συμπατριώτη, εκ της ιστορικής οικογενείας των εκ Δίβρης ελκόντων την καταγωγή Σκανδαμαίων και δεύτερον για να σας θέσουμε υπόψη το άνω αναφερόμενο ΘΕΜΑ, λόγω της θεσμικής ιδιότητάς σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ως προς το πρώτο, ασφαλώς γνωρίζετε τους δεσμούς του Συλλογικού φορέα της Δίβρης,που έχω την τιμή να προεδρεύω με την συνόλη σχεδόν οικογένεια των Σκανδαμαίων από πολλών ετών. Η πρώτη φιλική γνωριμία μας ήταν με τον αείμνηστο συγγραφέα Ανδρέα Σκανδάμη (ο οποίος υπήρξε και δραστήριο μέλος του «Συλλόγου Φιλοπροόδων Νέων Δίβρης» (1935-1940) και στη συνέχεια με πλείστα όσα μέλη της οικογενείας σας με αποκορύφωμα τον προ καιρού εκλιπόντα σπουδαίο άνθρωπο Γιάννη Σωτ. Σκανδάμη,διατελέσαντα επί σειράν ετών Αντιπρόεδρος της Ενώσεώς μας. Μάλιστα σας γνωρίζω ότι και δική μου προ-γιαγιά ήταν η Φρόσω Σκανδάμη (εκ της οικογενείας σας) που παντρεύτηκε τον προ-πάππον μου Ηρώδη Ιωαννίδη, Ειρηνοδίκη Λαμπείας τον προπερασμένο αιώνα.
Ως προς το δεύτερο και σημαντικό άνω θέμα που απασχολεί τους απανταχού συμπολίτες μας διβριώτες, αλλά και όλους τους ορεινούς Ηλείους. Όπως είναι γνωστόν τον περασμένο χρόνο η Πολιτεία κατάργησε μαζί με άλλα και το ιστορικό Ειρηνοδικείο Λαμπείας που λειτούργησε συνεχώς από το 1836. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Δικαιοσύνης με στοιχεία και ντοκουμέντα τονίζοντας το άδικο της κατάργησης αυτής, χωρίς αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως στενοχωρηθήκαμε γιατί η οριστική κατάργηση πραγματοποιήθηκε επί Υπουργού Δικαιοσύνης του αγαπητού μας εκλεκτού αγωνιστή της Δημοκρατίας (και φιλτάτου σε μένα προσωπικά, βλ. και σελίδα 16, του επισυναπτόμενου «Τιμής Ένεκεν» σε σας περιοδικού μας «ΔΙΒΡΗ») κ.Αντώνη Ρουπακιώτη αλλά και επί της δικής σας θητείας ως Γ.Γ. του ίδιου Υπουργείου. Τώρα, πλέον αυτή η αδικία έγινε με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου μας και η υπαγωγή μας στο Πελόπιο (15χλμ από τον Πύργο!!) και είναι δεδομένη η ταλαιπωρία των ξωμάχων όλης της ορεινής περιοχής.
Όμως,Κε Γενικέ θέλουν να καταργήσουν και το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας για να επαυξήσουν τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες των συμπολιτών μας. Ενώ υπάρχει άπλετος χώρος για την στέγασή του (στο κενό πλέον νεόδμητο κτίριο του μόλις προσφάτως επίσης καταργηθέντος πρώην Δήμου Λαμπείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την στέγαση). Η διορισμένη Υποθηκοφύλακας Λαμπείας δεν μεταβαίνει στη Λαμπεία πλέον και αναγκάζονται οι συμπολίτες μας, πάμφτωχοι και κατατρεγμένοι να τρέχουν στο Πελόπιο επίσης για ένα συμβόλαιο ή άλλο δικαιοπρακτικό χαρτί.Και το πλέον σπουδαιότερο: Εάν παρ΄ ελπίδα μεταφερθεί αλλού το Υποθηκοφυλακείον είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα χαθεί δια παντός και ο συλλογικός θησαυρός μνήμης του Αρχείου του Υποθηκοφυλακείου 150 και πλέον χρόνων (συμβόλαια, προικοσύμφωνα και άλλα σπουδαία έγγραφα) ανεκτίμητης ιστορικής και λαογραφικής αξίας. ΄
Γιαυτό σας παρακαλούμε θερμά, με όποιο τρόπο θεωρείτε πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό να παρέμβετε για να παραμείνει στη Δίβρη το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας. Η συμβολή σας σε αυτό το θέμα θα είναι σημαντική και η συνεισφορά στην γη των προγόνων σας τεράστια.
Εμείς βεβαίως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα πράξουμε το δέον, πλην και οι γνώσεις μας είναι ανεπαρκείς και οι προσβάσεις μας περιορισμένες. Βεβαίως και το φλέγον θέμα του Ειρηνοδικείου ακόμη μας απασχολεί και δεν καταθέτουμε τα όπλα, καθόσον το «διβριώτικο δαιμόνιο» (με την καλή έννοια) δεν στέρεψε ακόμη και θα διεκδικήσουμε την επανασύστασή του, όπως κάναμε επί Χούντας που και εκείνη το κατάργησε …
Εν αναμονή απαντήσεώς σας και όποιων ενεργειών εσείς νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν.

Μετά τιμής και ευχαριστιών
Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός,εκδότης του ιστορικου-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» - e mail:sotxsot@gmail.com)

ΠΕΡΙ ΦΩΤΙΟΥ - ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

(Πολιτικού) ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ...
Πολιτικό άρθρο του Γιώργη ΤάΚη Δόξα

Ευγενική φυσιογνωμία – λαλίστατη (με άριστη γνώση της ελληνικής) προσωπικότητα· σεμνή κοινωνική παρουσία – συμμετοχή· αδιάφθορος στην πολιτική του διαδρομή· ένας καθημερινός συμπατριώτης με πλεονάζουσα την συμπάθεια – εκτίμηση. Στην ουσία ένας πολιτικός που ξεχώριζε για το Ήθος, την Ευπρέπεια και την αντικειμενική «καθαρότητα» του Λόγου και της Πράξης. Αυτά πίστευα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη – Φανούρη Κουβέλη. Δεν θα τον κρίνω για το πρόσφατο «βελούδινο διαζύγιο του» με τους –μέχρι πρόσφατα– κυβερνητικούς «συζύγους»–εταίρους. Έτσι έκρινε και έτσι αποφάσισε. Άλλωστε ο καθένας φέρει ακέραια την ευθύνη για τα θετικά ή αρνητικά μελλούμενα στα του οίκου του.
Θα μου επιτρέψει όμως ο αγαπητός κ. Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας να τον «επιστρέψω» στο γεγονός του Ιουνίου 2012, όταν έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τριμελές κείμενο συνεργασίας με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και να του θυμίσω μια χαρακτηριστική έκφραση που λένε στο «χωριό» μου (τον Πύργο της Ηλείας): «ΠΡΟΣΕΧΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ». Ως εκ τούτου, δύο τινά συνέβησαν στον κ. Φώτη – Φανούρη Κουβέλη:
Α) Ή δεν διάβασε το προς υπογραφή (κυβερνητική συμμαχία) κείμενο, ή
Β) η «ερωτική έλξη» για τους κυβερνητικούς θώκους ήταν τόσο δυνατή, που τα επώδυνα – σκληρά και ανθελληνικά μέτρα της διαβόητης Τρόικα ξεχάστηκαν ως δια μαγείας!..
Καλοπροαίρετα (και ίσως αφελώς) να αποδεχτώ την επαναλαμβανόμενη (μετά το διαζύγιο) ρήση του Φώτη – Φανούρη Κουβέλη: «Εισήλθαμε στην Κυβέρνηση για να δράσουμε (ως Αριστερά) καταλυτικά ώστε να σωθεί η Ελλάδα». Και με το σύνθημα – αξίωμα η Δημοκρατική Αριστερά παρέμεινε για δώδεκα (12) μήνες στην κυβέρνηση με «ιδεολογική αντιπαροχή», Υπουργεία και μπόλικες θέσεις στους Κρατικούς Φορείς. Και από τότε (Ιούνιος 2012) μέχρι σήμερα, κ. Φώτη – Φανούρη Κουβέλη η Ελλάδα μας από το να πηγαίνει στο καλύτερο, οδεύει με φανταστική ταχύτητα στον πλήρη Κοινωνικό ευτελισμό και διαμελισμό.
Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα κ. Πρόεδρε, δεν είδατε; Δεν ακούσατε; Δεν σας είπαν; Δεν διαβάσατε; Δεν συνομιλήσατε με τους Τροϊκανούς; Δεν κάνατε «κρυφά» ραντεβού με τους συνέταιρους; Δεν είχατε δικούς σας ανθρώπους να σας πούν ότι «Η Ελλάδα πάει κατά διαόλου»; Μάλλον είσαστε ή δεν είσαστε ΕΚΕΙ;
Σαν απλός Έλληνας, με το δικαίωμα της (αντικειμενικά) ελεύθερης έκφρασης, θα μου επιτρέψετε να σας αποδώσω το περίβλημα του Ιερομόναχου της Πολιτικής, με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της μοναστικής πορείας. Εκεί, η γήινη διαδρομή είναι σαφής, καθαρή και απόλυτη. Είναι μονόδρομος και δεν έχει τα γνωστά (στην Πολιτική) «μια μπροστά και δύο πίσω».
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2013