Σάββατο 24 Αυγούστου 2013


Αθήνα 24-08-2013                                                                            ΠΡΟΣ

                                                                                           1.  Υπουργό Οικονομικών

                                                                                                 κ. Γ. Στουρνάρα

                                                                                          

                                                                                           2.  Υπουργό Ανάπτυξης Α.Υ.Μ. & Δικτύων

                                                                                                 κ. Κ. Χατζηδάκη

                                                                                                  Νίκης 7-9, Αθήνα

                                                                                              

                                                                                                Κοιν. Γραφείο Πρωθυπουργού

                                                                                                               Μέγαρο Μαξίμου

 

 

 

ΘΕΜΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας. Αίτημα άρσης αδικιών σε βάρος του πυρόπληκτου Νομού 

              Ηλείας.

 

              Ανάμεσα στις δράσεις που αποφασίστηκαν από την κίνηση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ», που συστήσαμε πολίτες της Ηλείας – διαμένοντες εκτός Νομού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό –, για να αναζητήσουμε απαντήσεις από την πολιτεία αναφορικά με την υποβάθμιση του Νομού μας, ασχοληθήκαμε κατά προτεραιότητα με το ζήτημα της διάθεσης της τεράστιας οικονομικής και υλικής φιλανθρωπικής βοήθειας που κατέφθασε από παντού στην Ηλεία μας, για την Ηλεία όλων, όταν πυρπολήθηκε τον Αύγουστο του 2007.

            Σας υπενθυμίζουμε ότι κάηκαν 47 συνάνθρωποί μας, καταστράφηκαν τα 2/3 της δασικής της έκτασης και αποτεφρώθηκαν σπίτια και περιουσίες, σε πάνω από 40 χωριά. Έκτοτε, τίποτα το αξιοσημείωτο δε συνέβη εκεί.

 

            Είναι γνωστό ό,τι αρχικά ανοίχτηκε με υπουργική απόφαση, ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων (ΥΑ 53006/Α0024/07 ΦΕΚ 1722Β/29-8-2007), όπου κατατίθετο η ιδιωτική οικονομική βοήθεια από τον απανταχού Ελληνισμό, ίσως και πέραν αυτού, καθότι οι θλιβερές εκείνες ημέρες και λόγω της φλεγόμενης Αρχαίας Ολυμπίας, έτυχαν παγκόσμιας προσοχής μέσω των διεθνών ΜΜΕ. Από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να συρρέουν στο λογαριασμό, εμφανίζοντας ραγδαία δυναμική προσφοράς, με τελική κατάληξη αργότερα, το υπέρογκο ποσόν των 215.000.000 ευρώ περίπου!       

            Αμέσως, μια εβδομάδα μετά, με άλλη υπουργική απόφαση που κυρώθηκε με το Ν 3644/07, ΦΕΚ 289 Α/24-12-2007, ο εν λόγω ειδικός λογαριασμός μετατράπηκε σε Ε.Τ.Α.Ε.Α. και  διαχειριστής του τοποθετήθηκε ο κος Μολυβιάτης, για πιο διαφανή διαχείριση στη διάθεση της βοήθειας.

           Όμως ο σκοπός του ταμείου δεν παρέμεινε η «αρωγή πυρόπληκτων», αλλά διευρύνθηκε σε «χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία φυσικά φαινόμενα».

            Με τη διεύρυνση αυτή έγινε ταυτόχρονα και η κήρυξη ως πυρόπληκτων νομών εκτός της Ηλείας, και των όμορων, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας.

            Αν και με τα στοιχεία που έχουμε και οι τρείς μαζί προστεθέντες νομοί, είχαν υποστεί μόνο το 9% των καταστροφών εκείνης της περιόδου έναντι του 86% που είχε η Ηλεία μόνη της, ποτέ το  Ε.Τ.Α.Ε.Α. δε λειτούργησε ούτε κατ’ αναλογία, ούτε κατά περίπτωση.

            Τουναντίον, μ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει, ενόψει των εκλογών του Νοέμβριου 2007, το ήμισυ και πλέον της φιλανθρωπικής βοήθειας του Ε.Τ.Α.Ε.Α. στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες και μάλιστα για έργα τα οποία όπως προκύπτει από τις κατανομές, βάσει επίσημων στοιχείων, δεν αφορούν ούτε σε ποσοστό 20% αποκατάστασης ζημιών από πυρκαγιές ή άλλες θεομηνίες και τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι από την ανθρωπιστική βοήθεια.

            Για τους Ηλείους δε, το αποτέλεσμα όλων αυτών των τροποποιήσεων είναι ότι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα μια ελάχιστη έστω αποζημίωση, ούτε καν για τα θύματα, αλλά και ότι στο Νομό συνολικά έχουν φτάσει μόνο 3.800.000 ευρώ για έργα που ξεκίνησαν μα έμειναν ημιτελή λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» που διήρκεσαν 6 χρόνια!!!

 

            Όσα παραπάνω παραθέτουμε, στηρίζονται σε στοιχεία που μας δόθηκαν από το Γ.Λ.Κ. στου οποίου την εποπτεία περιήλθε η εκκαθάριση του Ε.Τ.Α.Ε.Α. μετά την κατάργησή του (Ν 3697/08), αλλά και σε αντίστοιχο που μας έστειλε το Γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

            Το ακόμα πιο παράδοξο για εμάς είναι ότι πριν δύο μήνες περίπου και 6 χρόνια μετά την πρώτη δόση, σε συνέχεια της ίδιας μεθοδολογίας και ενόψει Δημοτικών τώρα εκλογών, ανακοινώθηκε στον τύπο ότι είναι πολιτική απόφαση να χρηματοδοτηθούν μαζί με την Ηλεία και τα δημοτικά διαμερίσματα των τεχνηέντως χαρακτηρισθεισών πυρόπληκτων Αχαίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, από τα υπόλοιπα 95.000.000 ευρώ του Ε.Τ.Α.Ε.Α.

            Επισημαίνουμε βεβαίως πως από τις πρόσφατες σχετικές κατανομές των Δήμων γι’ αυτή τη δόση, που έχουμε υπόψη μας ότι υποβλήθηκαν, ούτε το 10% των υπό ένταξη έργων δεν αναφέρονται σε αποκατάσταση καμένων περιοχών, όπως μπορείτε να ελέγξετε από τα Αρχεία των Υπηρεσιών του Υπουργείου σας. Όμως, όπως προαναφέραμε, από τα στοιχεία του κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, βάσει στατιστικής έρευνας έχει καταδειχθεί ότι η Ηλεία το 2007 υπέστη το 86,24% των απωλειών έναντι 13,76% όλων των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας, από την πιο καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ποτέ τη χώρα.

            Πως τώρα είναι δυνατόν, η διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας αν και απευθυνόταν – σύμφωνα με όλα τα στοιχεία – μόνο ή κατ’ αρχήν στην Ηλεία, να μοιραστεί αντιστρόφως ανάλογα με τις ζημιές που υπέστη; Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και μας αναγκάζει να ερευνούμε τους λόγους αυτών των ενεργειών που έθιξαν τον τόπο μας. Οι εκτιμήσεις μας μέχρι τώρα είναι ότι μάλλον η διαχείριση του εν λόγω Ταμείου έγινε καταχρηστικά, προς εξυπηρέτηση παρωχημένων πολιτικών πρακτικών (προεκλογική ενίσχυση ευρύτερων περιφερειών) σε βάρος των κατεστραμμένων της Ηλείας, παραβλέποντας και περιφρονώντας συνάμα την εκπεφρασμένη βούληση και τον σκοπό των καταθετών - δωρητών.

 

            Κατόπιν αυτών, ζητάμε την ανάκληση της έγκρισης χρηματοδότησης των ήδη πλουσιοπάροχα αποζημιωθέντων – ευεργετηθέντων (ανάλογα με τις ζημιές που υπέστησαν) λοιπών, πλην της Ηλείας, περιφερειακών διαμερισμάτων, ώστε να αποδοθεί το υπόλοιπο του Ταμείου, ύψους 95.000.000 ευρώ, εξ ολοκλήρου στην Ηλεία για την αποκατάστασή της.

            Θεωρούμε ότι η ανάκληση αυτή επιβάλλεται να γίνει και για λόγους αποκατάστασης της ηθικής τάξης προς αποφυγή ενδεχόμενου κλίματος αναξιοπιστίας σε δωρητές που θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν, σε απευκταία, βεβαίως, επόμενη καταστροφή.

            Θεωρούμε επίσης ότι έχουμε πλήρως κατανοήσει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Ελπίζουμε κι εσείς να κατανοήσετε την εύλογη αγωνία μας, την πρόθεση αλλά και την αποφασιστικότητά μας να αξιώσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να κινηθείτε εντελώς επανορθωτικά.

            Σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αναμένουν σύνδεσμοι ομογενών του εξωτερικού και Κύπριοι, προκειμένου, εάν διαπιστωθεί πως οι καταθέσεις τους δεν χρησιμοποιήθηκαν προς αρωγή των πυρόπληκτων, να τις αναζητήσουν δικαστικά.

            Επισημαίνουμε, ως άξιο απορίας και το ότι δύο μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2011 στον Εισαγγελέα Αθηνών από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μας, κατά παντός υπευθύνου, για τη διάθεση της βοήθειας στους πυρόπληκτους Ηλείους, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

           Επίσης, ενώ απευθυνθήκαμε σε όλους τους Δήμους της Ηλείας να μας δώσουν στοιχεία για τη διάθεση της μεγάλης υλικής βοήθειας  σε τρόφιμα, είδη ένδυσης, οικιακού εξοπλισμού και ζωοτροφές, δε μας απάντησαν. Πλανώνται δε φήμες ότι δεν έφτασε ούτε αυτή ακέραια στους αποδέκτες της, αλλά σε μεγάλο ποσοστό διοχετεύτηκε με αφανείς τρόπους σε μη δικαιούχους.

 

            Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, γιατί ο τόπος μας έχει συρρικνωθεί σε βαθμό εξαφάνισης. Με τη διάθεση του συγκεκριμένου ποσού, που σύμφωνα με τα παραπάνω του ανήκει, θα έχει τη δυνατότητα να επανασυσταθεί και να συνεχιστεί ομαλά η ζωή των κατοίκων του, από το σημείο που τη διέκοψε η πυρκαγιά.

            Πιστεύουμε ότι θα θεωρήσετε ηθικό και δίκαιο, να αποκατασταθούν οι σε βάρος των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας αδικίες, που εξ αιτίας τους, 6 χρόνια τώρα βρίσκονται σε απόλυτη απόγνωση και εξακολουθούν να βιώνουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, σίγουροι ότι «χρησιμοποιήθηκαν» και εξαπατήθηκαν, όπως βεβαιώνει γλαφυρά η σκληρή τους πραγματικότητα.       

             

                                                                                                                Με τιμή

                                                                                                    Για τν κίνηση Ηλείων

                                                                                                  «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ»

                                                                                                   giatinileiamas@yahoo.gr

                                                                                                    Ανδρέας Χρονόπουλος

                                                                                               Ιλισού 55, Μοσχάτο, ΤΚ 18345