Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τη βοήθεια και... να τιμωρηθούν

Βρισκόμαστε 6 χρόνια μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας και απορώ που το θέμα με το “Ταμείο Μολυβιάτη” έχει καταντήσει περίγελο εντός και εκτός Ελλάδος.

Όταν τον Αύγουστο του 2007 καθηλωμένoι στα κανάλια της δορυφορικής τηλεόρασης, αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης, με αγωνία για τη Γενέτειρα προσπαθούσαμε να πάρουμε νέα από κάθε πηγή. Η αντίδραση όλων μας, προσωπική και οργανωμένη, ήταν με ποιο τρόπο να βοηθήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Σε προσωπικό επίπεδο τόσο ο υπογράφων σαν στέλεχος της Ελληνικής Ομογένειας καταγόμενος από το Σιμόπουλο της Ηλείας όσο και άλλοι πατριώτες κάναμε ότι μπορούσαμε ενώ παράλληλα κάναμε έκτακτες συνεδριάσεις των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών με αποφάσεις “εδώ και τώρα” να βοηθήσουμε τις πληγέντες περιοχές της Ηλείας οικονομικά και σε είδος. Ακόμα και με την αποστολή υδροφόρων από άλλες περιοχές για την διάθεση νερού για τους ανθρώπους και τα ζώα.

 

Τα χρήματα που συγκεντρώσαμε τα διαθέσαμε με πολλούς τρόπους.

  1. Ο Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Αγγλίας έστειλε αντιπρόσωπό του ο οποίος με δικά του έξοδα έφτασε σε οικογένειες θυμάτων και παρέδωσε τα χρήματα χέρι χέρι. Παράλληλα στείλαμε και προσωπικές εισφορές στον τηλε-μαραθώνιο που έκανε η ΕΡΤ και μετέπειτα ονομάστηκε “Ταμείο Μολυβιάτη”
  2. Άλλοι Ηλειακοί Σύλλογοι της Αμερικής και του Καναδά έπραξαν το ίδιο.
  3. Στις ενορίες μας συγκεντρώσαμε χρήματα που εστάλησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής που με τη σειρά της διέθεσε το ποσό που συγκεντρώθηκε κατά την κρίση της στους πληγέντες και για την αγορά και παροχή ζωοτροφών στους πληγέντες.

 

Με άλλα λόγια εκτός από την προσωπική βοήθεια έγινε και οργανωμένη προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν Ομογενείς Ηλείοι και Ομογενείς από κάθε μεριά της Ελλάδας ενώ συμμετείχαν και Φιλέλληνες.

 

Το γεγονός ότι διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφορές μας για προσωπικό όφελος είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ξεκάθαρη εικόνα και δημόσιος απολογισμός από το “Ταμείο Μολυβιάτη” αφήνει πολλά ερωτηματικά. Εμάς μας φέρνει σε δύσκολη θέση στα μάτια Ελλήνων και Φιλελλήνων που προσέφεραν.

Το γεγονός ότι σε Γεωργικό Συνεταιρισμό της Ηλείας για κάθε τσουβάλι καρπού για τα ζώα πλήρωναν οι πληγέντες 17 έως 25 ευρώ τη στιγμή που τα τσουβάλια έγραφαν Ιερά Αρχιεπισκοπή και ήταν από τις δωρεές των πιστών (έχουμε αποδείξεις και μάρτυρες) αυτό αφήνει εκτεθειμένους.

 

Πολλά τα ερωτηματικά και από πολλούς. Οι αρμόδιοι έγιναν αναρμόδιοι και εμείς που για κάθε τι το Ελληνικό μοχθούμε και ενδιαφερόμαστε μείναμε βουβοί!

 

Εάν αύριο, ου μη γένειτω, υπάρξει ανάγκη για βοήθεια στη γενέτειρα τι πρέπει να κάνουμε;

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μας;

 

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Ο Βασίλης Καυκάς είναι ο σημερινός Α' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) ενώ στο παρελθόν έχει εκλεγεί και διατελέσει Πρόεδρος στις εξής Οργανώσεις:

Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης

Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά

Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης

Ελληνική Κοινότητα του Lowell, Massachusetts