Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013


                            Οι Ηλείοι ως σκουπίδια


 

Τις τελευταίες δεκαετίες  οι Ηλείοι μέσα από πολλά θλιβερά γεγονότα, βιώνουμε την εξέλιξη ενός απροσδιόριστης αρχής αλλά κυρίως  απρόβλεπτου τέλους σενάριο που οδηγεί σταδιακά τον τόπο μας στην αποδυνάμωση και από τα φυσικά του ακόμη χαρακτηριστικά, στο οποίο κυριαρχεί η απουσία ελάχιστης έστω αντίδρασης των αιρετών παραγόντων  που τους αναθέταμε κατά τετραετίες την υποστήριξη του.  Έτσι μετά τις καταστροφές από θεομηνίες, εμπρησμούς και άλλα φαινόμενα  που η πολιτεία με προκλητική αδιαφορία δεν ασχολήθηκε με την αποκατάσταση τους, βρισκόμαστε τώρα στην τραγική θέση να διεξάγουμε αγώνα με οδομαχίες για την προστασία ακόμα και της υγείας  των κατοίκων, και παρεπόμενα της συνέχισης της ζωής στον ευλογημένο τόπο. 

Το τελευταίο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εύλογα δημιούργησε τεράστια αναστάτωση με δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Των κατοίκων από τη μια μεριά, που  υποστηρίζουν ότι η χωματερή στον Αλφειό είναι από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα και θα πλήξει τους κατοίκους, και από την άλλη των Δημοτικών αρχών που καθησυχάζουν ότι επέλεξαν την ιδανικότερη λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών,  παραθέτοντας και λόγους που στηρίζουν την ορθότητα της απόφασής τους.  Όταν όμως έχει προηγηθεί η καταστροφή της μισής Ηλείας από τις πυρκαγιές, και αποδέχθηκαν σιωπηρά  τη μη αξιοποίηση του Ιδιωτικού Ειδικού Λογαριασμού  για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και τη διοχέτευσή του με παράτυπο τρόπο στις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, όταν αν και ερωτήθηκαν για τη διάθεση της τεράστιας υλικής βοήθειας για τους πυροπαθείς (οικοσκευές, ένδυση, ζωοτροφές κ.α) δεν απάντησαν, όταν η Φολόη καταστρέφεται από οργανωμένη λαθροϋλοτομία και παραμένουν αδρανείς, όταν ο ίδιος χώρος (ΚΑΠΕΛΗ) που λειτουργούσε επί 1 ½ χρόνο ως χωματερή της Καλαμάτας,  αποκαλύφθηκε μόνο μετά από καταγγελία και ούτε και τότε διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε, για ποιο λόγο πρέπει τώρα να δεχτούμε τα επιχειρήματά τους ότι στο θέμα των « λιμνών » ακολουθούν την πλέον σωστή και επωφελή για τους κατοίκους λύση;

Κύριοι Δημοτικοί Άρχοντες η προηγούμενη πρακτική σας δυστυχώς δεν μας πείθει ότι οι προθέσεις σας είναι το συμφέρον των κατοίκων. Γι αυτό κρίνουμε  αναγκαία την αντίδρασή τους και παραμένουμε υποστηρικτές μέχρι την τελική τους δικαίωση. Συμφωνούμε ότι στις πλάτες των Ηλείων παίζονται αδήλωτα παιχνίδια που στοχεύουν στον αφανισμό του τόπου. Ίσως γιατί κάποιοι μας  παραλλήλισαν με τα σκουπίδια….. Και δυστυχώς αυτό,  εκείνοι που πρέπει δεν το αφουγκράζονται.

 Αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιλεκτικές μόνο δημοσιεύσεις, πλην του «ΙΟΝΙΟΝ FM» και της εφημερίδας «ΘΕΣΗ», παραμένουν παρατηρητές των προβλημάτων   όπως και πολλοί Σύλλογοι   για ευνόητους λόγους.  Ας σκεφτούν όμως όλοι αυτοί  ότι υποστηρίζονται και υπάρχουν από το λαό της Ηλείας, ο οποίος αν μειωθεί δεν θα εκλέγει πλέον εκπροσώπους, τους οποίους φαίνεται ότι θέλουν να προστατεύουν. Κι αναρωτιόμαστε καταλήγοντας:  η αιδώς σαν έννοια μήπως έχει εκλείψει από το τοπικό μας λεξιλόγιο;

 

                                                                                            Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

                                                                                          «ΓΙΑ  ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ»

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
ΛΑΜΠΕΙΑ
27063 - Τηλ. 6972295293
Δίβρη 13-11-2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συμπαράσταση στους αγωνιστές συμπολίτες
στις «Λίμνες» Αλφειού που οι Δήμαρχοι του Πύργου και της Αρχ. Ολυμπίας καταδιώκουν με τα Ματ και μηνύσεις!...
Σε μια εποχή που τα Ματ και η καταστολή έχουν γίνει ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης εκ μέρους της τροϊκανής Συγκυβέρνησης των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών κλπ προβλημάτων του χειμαζόμενου λαού.
Σε μια εποχή που ο Νομός Ηλείας κατρακυλά στο τελευταίο σκαλί της ανάπτυξης και της προόδου, έχοντας τους χειρότερους δείκτες πανελλαδικά, λόγω της αντιλαϊκής συμπεριφοράς των πολιτικών και αυτοδιοικητικών ταγών του.
Αυτή τη στιγμή, έρχονται από πάνω οι αιρετοί άρχοντες των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας και καταφεύγουν σε «δοκιμασμένες» (παλαιών χαλεπών εποχών) συνταγές της πλέον αποτρόπαιης φασιστικής τακτικής, να επιβάλλουν τη δημιουργία χωματερής μέσα στο δάσος, μέσα σε ιδιοκτησίες αγροτών και κυρίως δίπλα στον ποταμό Αλφειό που θα μολύνουν στο αιώνα τον άπαντα.
Οι «δημοκράτες» Δήμαρχοι του γλυκού νερού, Παρασκευόπουλος του Πύργου και Κοτζιάς της Αρχ. Ολυμπίας, εζήλωσαν την δόξα του Πάχτα στις Σκουριές της Χαλκιδκής και οδηγούν σιδηροδέσμιους στα κρατητήρια και τα δικαστήρια τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, τραυματίζουν έγκυες γυναίκες και δεν αφήνουν τις δασκάλες να κάνουν μάθημα στους μικρούς μαθητές...
Ευγε!, τους. Ασφαλώς θα είδανε το λαϊκό τσουνάμι της συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους συμπολίτες μας στις «Λίμνες». Ίσως ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την λαϊκή Νέμεσι που τους περιμένει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, όπου θα λάβουν τα επίχειρα των σημερινών άθλιων και αποτρόπαιων πράξεών τους.
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(Εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» -μειλ: sotxsot@gmail.com)

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία: Τα σκουπίδια παράγουν πολιτισμό στις Λίμνες
Μουσική διαμαρτυρία από τη "Γιορτή των Αποδήμων" που αγκάλιασαν οι κάτοικοι

Η τέχνη, η μουσική, η ποίηση, άνθισαν ανάμεσα στους σωρούς από τα σκουπίδια που εναπόθεσαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στις «Λίμνες» δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Η κατειλημμένη είσοδος της χωματερής μετατράπηκε σε χώρο συναυλίας και η εκπληκτική ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα με τους συνεργάτες της κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό…

Ο ακούραστος εργάτης του πολιτισμού και εμπνευστής της «Γιορτής των Αποδήμων» Γιάννης Τζουανόπουλος, ήταν εκεί για να απαγγείλει στίχους από γνωστά έργα ελλήνων δημιουργών που στη συνέχεια η Βασιλική Καρακώστα να συνόδευσε μελωδικά.


Μετά από μια περίοδο έντασης και εν αναμονή των αποφάσεων για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της περιοχής σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη λειτουργία της χωματερής, χθες ήταν μια μέρα γιορτής. Μια μέρα που αγκάλιασαν οι κάτοικοι μια εκδήλωση που ήταν όλοι παρόντες, χειροκροτώντας, τραγουδώντας, ακόμα και χορεύοντας, δείχνοντας πως ξέρουν να δίνουν τους αγώνες τους με πολλούς τρόπους.

Παρόντες πέραν των κατοίκων της περιοχής, στελέχη της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, του αριστερού χώρου, εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Δείτε περισσότερα στο ilialive.gr

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Ανθρώπινο ποτάμι στο μολυσμένο Αλφειό


Ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας των πολιτών οι οποίοι αντιδρούν στο οικολογικό έγκλημα των Λιμνών Αλφειού, που επιχειρούν να διαπράξουν με μηνύσεις και απειλές οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, έδωσαν χθες εκατοντάδες πολίτες από όλα τα μέρη της Ηλείας.
Κάτοικοι από ολόκληρη την Ηλεία, ηλικιωμένοι, έγκυοι και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, χόρεψαν, τραγούδησαν στις Λίμνες και έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμαΚάτοικοι από ολόκληρη την Ηλεία, ηλικιωμένοι, έγκυοι και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, χόρεψαν, τραγούδησαν στις Λίμνες και έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμαΤο αυθόρμητο, ειρηνικό ανθρώπινο ποτάμι που άρχισε να ρέει χθες το μεσημέρι στο δρόμο που βρίσκεται παράλληλα με το μυθικό ποταμό Αλφειό, κατέληξε τελικά λίγο μετά τις 3 το απόγευμα δίπλα στο σκουπιδότοπο της ντροπής.
Εκεί οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή ροκ συγκροτήματος από την Αθήνα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν και να ενημερώσουν τους κατοίκους ολόκληρης της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στη ζωή τους η επαναλειτουργία τής από χρόνια κλειστής χωματερής.

Κάτοικοι από ολόκληρη την Ηλεία, ηλικιωμένοι, έγκυοι και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, χόρεψαν, τραγούδησαν και έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η δασική περιοχή δίπλα από τον Αλφειό σε χωματερή και χώρο εγκατάστασης του δεματοποιητή όπως έχει σχεδιάσει και προγραμματίζει να κάνει ο Δήμος του Πύργου και της Ολυμπίας.
Οι πολίτες καυτηρίασαν για ακόμη μία φορά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν σε βάρος τους οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας και αποκάλυψαν ότι μετά τον κτηνοτρόφο Χρήστο Βλάχο που συνελήφθη με κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη και τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, η Αστυνομία κάλεσε και άλλον κάτοικο της περιοχής να μεταβεί στο γραφείο του ανακριτή Πύργου με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης σε βαθμό κακουργήματος (!)
Προχθές τη χωματερή της ντροπής επισκέφθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για τα περιβαλλοντικά θέματα, Ηρώ Διώτη. Μιλώντας στην «Ε» χαρακτήρισε απαράδεκτη και εγκληματική την προσπάθεια των τοπικών παραγόντων να μετατρέψουν σε χωματερή μια δασική έκταση δίπλα στον Αλφειό και τόνισε ότι εκεί συντελείται μια προκλητική παρανομία σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Η κ. Διώτη παρότρυνε τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να καταφέρουν να αλλάξουν την κατάσταση και επισήμανε πως δεν θα έπρεπε ένας δήμαρχος να σύρει τους δικούς του δημότες στα δικαστήρια και να τους αντιμετωπίζει ως εγκληματίες.
«Αυτά που συμβαίνουν εδώ με τις συλλήψεις των κατοίκων που σύρονται βράδυ στα κρατητήρια χωρίς να ξέρει κανένας πού βρίσκονται και με το να υποβάλλονται μηνύσεις από αυτοδιοικητικούς, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει», είπε η κ. Διώτη και παρομοίασε την κατάσταση στις Λίμνες του Αλφειού με τις υποθέσεις της Κερατέας και της Χαλκιδικής.

Ηλεία: Το Κατηγορώ μιας μητέρας για το Οικολογικό έγκλημα στον Αλφειό

Με συγκινητικό τρόπο η κάτοικος Μακρισίων Ιωάννα Νεοφότιστου που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης στο 3ο της παιδί περιέγραψε με παρέμβασή της στο IONION FM και στην εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» με τον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο περιέγραψε τον τρόπο που βιώνουν οι κάτοικοι το οικολογικό έγκλημα στις Λίμνες του Αλφειού.

«Κάποτε στον Αλφειό παίζαμε με τον αδερφό μου όταν είμαστε μικρά παιδιά και πετάγαμε νερά και λάσπες ο ένας στον άλλον και χαιρόμαστε. Σήμερα τα παιδιά μου δεν τολμούν να αγγίξουν το νερό που έχει μολυνθεί εξ αιτίας των σκουπιδιών.


Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Ηλείας να αντιδράσουν δυναμικά γιατί το θέμα τους αφορά άμεσα . Δεν πτοούμαι που είμαι σε κατάσταση εγκυμοσύνης . Είμαι κ θα παραμείνω δίπλα στον δίκαιο αγώνα των συμπολιτών μας . Προκαλώ τον δημαρχο Ανδρίτσαινας Κρέστενας να σπάσει τη σιωπή του και να μας πει την θέση του στο θέμα. Η υπόθεση της ρύπανσης και της καταστροφής του ποταμού Αλφειού στην Ηλεία είναι υπόθεση όλων » – ανέφερε η η κ. Νεοφότιστου.

o "ΩΛΟΝΟΣ" ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΈΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ



Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου & Φολόης «Ωλονός» συμπαραστεκεται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων στις Λίμνες για την υπεράσπιση του τόπου τους, για να μην μετατραπεί η περιοχή σε μια ακόμη ανεξέλεγκτη χωματερή.
Είμαστε στο πλευρό τους για την υπεράσπιση της γης, του νερού, του οξυγόνου...Η ΓΗ, ΤΟ ΝΕΡΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ !!!ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ -ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ -ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ !!!