Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΧΟΤΑΤΟΥΣ  κ.κ                                                  Αθήνα 12/5/2015
1.  ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
2. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
3. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ κ.κ
1. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
4. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή σαν ύστατη έκκληση να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός στην κατεύθυνση της συνταγματικής του υποχρέωσης  για προστασία των πολιτών.
        Είναι γνωστό  ότι στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας, από το Σεπτέμβριο του  2014, δεν έχουν αποκομισθεί τα απορρίμματα λόγω αδυναμίας των αρμοδίων Δημάρχων να τα διαχειριστούν.
Παρότι η κατάσταση αυτή απειλεί την υγεία αλλά και την ζωή των κατοίκων όλου του Νομού με βάση επανειλημμένες  επισημάνσεις και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και άλλων σχετικών φορέων, ουδεμία ενέργεια παρατηρήθηκε, ούτε από την Διεύθυνση Υγιεινής  του Νομού, όπως είχε υποχρέωση να κάνει, ούτε από την Τροχαία, αφού οι δρόμοι λειτουργούν με μία λωρίδα κυκλοφορίας λόγω του τεραστίου όγκου τους και τακτικά συμβαίνουν ατυχήματα, προπάντων όμως, δεν γνωρίζουμε να έχει κινηθεί  η Εισαγγελία Πύργου κατά παντός υπευθύνου, προς εξαναγκασμό εξεύρεσης, άμεσης λύσης.
 Πρίν ένα περίπου μήνα, με πρωτοβουλία μεμονωμένων πολιτών,  παρενέβησαν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος,  τα οποία έδωσαν στους τοπικούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες εντολή για την άμεση λύση του προβλήματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους όμως προς τους Υπουργούς, για συνδρομή τους  στη γρήγορη αποκομιδή των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που βρίσκονται  διασπαρμένα στις ανωτέρω πόλεις σε αποσύνθεση, αυτά αποκομίζονται με αργούς ρυθμούς λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών  και μεταθέσεων ευθυνών και είναι βέβαιο ότι οι επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες θα μετατρέψουν τις πόλεις της Ηλείας σε κολαστήρια ανθρώπων.
 Η εικόνα αυτή και η απειλή της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας, δεν συγκινεί ούτε τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι παραμένουν   παρατηρητές.
Η απάντηση του Υπ. Εσωτερικών σε επερώτηση βουλευτή ότι δόθηκε λύση για την αποκομιδή 6.500 τόνων σκουπιδιών  δεν φαίνεται να αποδίδει, και ήδη από την εκτός ελέγχου κατάσταση μητέρες με μωρά που έχουν τη δυνατότητα, μετακομίζουν σε άλλες πόλεις για να αποφύγουν τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.
Τις φήμες  που κυκλοφορούν  ότι πίσω από την μη αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος κρύβονται συμφέροντα, αδυνατούμε να τις  δεχτούμε, διότι δεν διανοούμεθα, ότι μπορεί στο βωμό τους να θυσιάζεται η υγεία εξήντα χιλιάδων ανθρώπων και συνεπακόλουθα με τους  δύο Δήμους, να οδηγείται ολόκληρος   ο Νομός  στην εξαθλίωση.
Η απόγνωση των κατοίκων προ της αδράνειας των υπευθύνων για την προστασία τους, μας αναγκάζει να απευθυνθούμε σε Σας, ως Ανώτατα Πολιτειακά Όργανα και να σας ζητήσουμε, επιδεικνύοντας έλεος για τους Ηλείους κατοίκους, να δώσετε ενδεχομένως εντολή, για έκτακτο επιχειρησιακό σχεδιασμό με βοήθεια απορριμματοφόρων  άλλων Δήμων της Ελλάδας, που έχουν ευχέρεια να το κάνουν, αφού ο Νομός μας έχει κηρυχθεί εδώ και πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, όμως επιβάλλεται και  από τους κανόνες της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Το θάρρος να σας απασχολήσουμε παρά το πλήθος των άλλων υποχρεώσεών σας, το αντλήσαμε από την απελπισία μας, που για μια ακόμα φορά ο Νομός μας πλήττεται από την κρατική αδιαφορία, η οποία όμως τώρα θα έχει συνέπειες στην ζωή και την υγεία των πολιτών της, πέραν της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί από την πιθανή άρνηση των τουριστών των αναμενόμενων κρουαζιερόπλοιων να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους του, λόγω της δυσωδίας και των κινδύνων  για την υγεία τους.
Ελπίζοντας σε άμεση ανταπόκριση, αναμένουμε τις παρεμβάσεις σας, για να προστατευτεί ο λαός της πολύπαθης ιδιαίτερης πατρίδας μας. Επισημαίνουμε ολοκληρώνοντας ότι  τα χρήματα του Ταμείου  Μολυβιάτη  ύψους 215.000.000 ευρώ,  πλην ενός μικρού αναλογικά  ποσού, αλλά και τα 186.000.000 ευρώ που η Ε.Ε  μέσω του ΕΣΠΑ έστειλε για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Ηλείας από τις συνέπειες των πυρκαγιών, διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς, και  συμπερασματικά, βάσει και πολλών άλλων δεδομένων συνάγεται, ότι  ανεξήγητα  ο Νομός την τελευταία δεκαετία έχει τεθεί στο περιθώριο των όποιων στρατηγικών ανάπτυξης και πολιτικής προστασίας.

                                                                                    Με τιμή

                                                              Η κίνηση πολιτών «Για την Ηλεία μας»