Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αρχαία Ήλιδα, 4 Μαρτίου 2014


«Σφάξε την Ολυμπιακή Φλόγα να αγιάσει»

Εύλογη πικρία και αγανάκτηση προκάλεσε σε όλους τους φίλους του Ολυμπισμού, η ανακοίνωση δια στόματος του Υφυπουργού Αθλητισμού κου Γιάννη Ανδριανού της επίσημης θέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Την 21.02.2014, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ο κος Αδριανός ανακοίνωσε την πλήρη ευθυγράμμιση της Κυβέρνησης με τις ολέθριες για το ιερό σύμβολο αποφάσεις της Διεθνούς και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμφωνεί με το αδιανόητο: τον εξοβελισμό της Ολυμπιακής Φλόγας από τον φυσικό χώρο της, το Ολυμπιακό Στάδιο όπου θα τελούνται οι εκάστοτε Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, θερινοί και χειμερινοί. Στη θέση της, θα υπάρχει μια άλλη φλόγα, μη Ολυμπιακή, η οποία θα ονομάζεται απλώς «Φλόγα». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υφυπουργού, η ανταγωνίστρια αυτή Φλόγα  θα ανάβει, προφανώς σύμφωνα με το καθιερωμένο από το 1936 τελετουργικό,  στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Ολυμπία. Μέσω της πλαστής αυτής φλόγας, οι διοργανωτές θα επιχειρήσουν να εκπέμψουν σε όλη την οικουμένη τα ίδια μηνύματα του «ευ αγωνίζεσθαι», της παγκόσμιας ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου που παραδοσιακά εκφράζει και συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα. Το εκπληκτικότερο όλων από όσα ακούστηκαν στην Ελληνική Βουλή, είναι ότι ο παραγκωνισμός και η υπονόμευση της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται στο όνομα της προστασίας της!! Εφαρμόζει απόλυτα στην περίσταση η λαϊκή ρήση «Σφάξε με Αγά μου να αγιάσω!».
Δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων αποτελούν διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η ανωτέρω επίσημη πλέον αλλαγή στο Πρωτόκολλο της Φλόγας, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, του οποίου το άρθρο 13 παρ. 1 ορίζει ρητά και ξεκάθαρα ότι: «Η Ολυμπιακή φλόγα είναι η φλόγα που ανάβει στην Ολυμπία υπό την αιγίδα της ΔΟΕ».   Είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι στο ίδιο κείμενο Αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος, δεν έχει ξεκάθαρα αποκλεισθεί η χρήση άλλης Φλόγας για τις ανάγκες μιας Ολυμπιακής διοργάνωσης. Φαίνεται πως, τόσο ο συντάκτης όσο και τα μέλη που ψήφισαν το ανωτέρω κείμενο, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι το ιερό σύμβολο του Ολυμπισμού θα κινδύνευε από έναν κλώνο του, από ένα κακέκτυπό της το οποίο μάλιστα θα θεσμοθετούσαν τα επίσημα όργανα του Ολυμπιακού Κινήματος, για να πάρει τη θέση του αυθεντικού συμβόλου σε επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να θεωρούσαν αυτονόητο πως, μόνο η Ολυμπιακή Φλόγα και καμία άλλη, έχει θέση στο Ολυμπιακό Στάδιο μαζί με τα υπόλοιπα επίσημα σύμβολα του Ολυμπισμού.
Αν πράγματι η πράξη αυτή αποσκοπεί στην προστασία της Ολυμπιακής Φλόγας, αναρωτιέμαι γιατί τα όργανα της ΔΟΕ και της ΕΟΕ δεν πράττουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα σύμβολα των Αγώνων. Να χρησιμοποιήσουν επί παραδείγματι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, σημαία με έναν κύκλο αντί των πέντε. Άραγε τα άλλα Ολυμπιακά σύμβολα, δεν χρήζουν προστασίας και θωράκισης; Βέβαια, σύμφωνα με την κοινή λογική, η οποία φαίνεται πως λείπει από κάποιους ιθύνοντες, αν αντικαταστήσουμε τα Ολυμπιακά σύμβολα με άλλα παρεμφερή, τότε δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν από την άλλη, υιοθετήσουμε τα επιχειρήματα της ΔΟΕ και της ΕΟΕ, ότι δηλ. το ιερό σύμβολο της Ολυμπίας, η Φλόγα, «θωρακίζεται» όταν το αφήνεις «στο ντουλάπι» και χρησιμοποιείς ένα αντίγραφό του, δυστυχώς, οδηγούμαστε σε ένα χειρότερο συμπέρασμα: ότι η ίδια η ΔΟΕ δεν αναγνωρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων ως επίσημη διοργάνωσή της παρά τους αντιμετωπίζει ως μια διοργάνωση ήσσονος σημασίας, ως ένα πάρεργο, εφόσον αποφασίζει να μη διαθέσει το αυθεντικό και πλέον ισχυρό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί άραγε η κάθε χώρα να στείλει τους καλύτερους νέους αθλητές της στην Κίνα για τους Αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο του 2014, αφού δεν θα έχουν την αίγλη και απήχηση «επίσημων» Ολυμπιακών Αγώνων; Γιατί οι χορηγοί να συνδέσουν το όνομά τους με τους Αγώνες Νέων, όταν οι ίδιοι οι διοργανωτές υπονομεύουν την αξία και σημασία τους;  Γιατί η ΔΟΕ αρνείται να καταλάβει ότι θα εξαπατά αθλητές και θεατές την ώρα που θα εισέρχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ναντζίν μια ψεύτικη Φλόγα και στην οποία θα αποδίδονται τιμές που ανήκουν μόνο στο αυθεντικό σύμβολο;
Απορεί εύλογα κάποιος πως είναι δυνατόν σοβαροί παράγοντες να πείθονται τόσο εύκολα ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις σκοπό έχουν να ενισχύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα  και να περιφρουρήσουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Έπειτα από τόσους πειραματισμούς και εκπτώσεις, πως είναι δυνατόν να αγνοούν τους κινδύνους, είτε της μόνιμης μεταφοράς της έδρας της Ολυμπιακής Φλόγας στην Λωζάννη ή ακόμη και της πλήρους κατάργησης του ιερού  συμβόλου. 
Το ζήτημα έχει εθνικές και παγκόσμιες διαστάσεις. Η Αθήνα και η Λωζάννη, αν δεν κινούνται με σκοπιμότητα προκειμένου να ωφεληθούν κάποιοι, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η πράξη τους αυτή συνιστά μέγιστη προσβολή απέναντι στον Ιερό τόπο της Ολυμπίας. Δυστυχώς, δεν υφίσταται δικαστήριο αρμόδιο για Ολυμπιακά ζητήματα στο οποίο μπορεί κανείς να «προσβάλλει» την παραπάνω απόφαση. Άρα,  η μόνη οδός ανατροπής της είναι να πειστούν οι ιθύνοντες ότι έχουν κάνει λάθος και να το διορθώσουν. Το βάρος αυτού του αγώνα φαίνεται πως πέφτει πάνω στις πλάτες των πολιτών που αγαπούν τον Ολυμπισμό.
Σε ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, επαναφέρω πρόταση μου[1] η εφαρμογή της οποίας,  εκτιμώ, θα διευθετούσε το ζήτημα με τον καταλληλότερο τρόπο: να επιστρέψουμε στην αρχαία ελληνική παράδοση της ιερής φλόγας η οποία θα καίει άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας. Να θεσμοθετηθεί από την ΔΟΕ, η επίσημη Ολυμπιακή Φλόγα να καίει μόνιμα στον Ιερό Χώρο της Ολυμπίας, ως πράξη αναγνώρισης και σεβασμού στον τόπο που γέννησε τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να τελείται αυστηρά εν όψει των Θερινών και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων,  ενώ για κάθε άλλη ανάγκη χρήσης του συμβόλου, να δημιουργηθεί τελετουργικό «Μεταλαμπάδευσης της Ολυμπιακής Φλόγας» στα ίδια πρότυπα της Τελετής Αφής. Η Ιστορία αυτό μας υπαγορεύει να πράξουμε προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανές τις έννοιες και τους  συμβολισμούς της Ολυμπιακής Φλόγας. Έτσι, θα διορθώσουμε ένα ακόμη λάθος το οποίο ελάχιστοι έχουν επισημάνει: στην εποχή μας, η Ολυμπιακή Φλόγα σβήνει με το πέρας των εκάστοτε Ολυμπιακών Αγώνων και έτσι η ανθρωπότητα καταδικάζεται να μείνει σε πνευματικό σκοτάδι, περιμένοντας την επόμενη Αφή της Φλόγας, η οποία φευ, έτσι όπως βαδίζουμε, δεν θα είναι καν Ολυμπιακή.
Το Ινστιτούτο Ολυμπισμού “Terra Olympia” στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, στηρίζει απόλυτα την παραπάνω πρόταση. Επιπλέον, ως αντίδραση στην απαράδεκτη απόφαση της ΔΟΕ και ΕΟΕ, έχει αποφασίσει την διοργάνωση διήμερης πεζοπορίας διαμαρτυρίας από την Ήλιδα στην Ολυμπία, στον «Δρόμο προς την Δόξα», την ημέρα που θα τελείται η Αφή της ψευδοολυμπιακής Φλόγας για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Επίσης, σκοπεύει σε συνεργασία με άλλους φορείς, να οργανώσει ανοικτή συζήτηση με σκοπό να διατυπωθούν και καταγραφούν οι απόψεις επί του ζητήματος των υποψηφίων στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και κάθε ενεργού πολίτη.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ως άμεσα εμπλεκόμενος και θιγόμενος, έχει ήδη επιχειρήσει την ανάσχεση της δυσμενέστατης αυτής εξέλιξης. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα και, κυρίως, διεύρυνση του θεσμικού μετώπου με σκοπό την αποτελεσματική  αντιμετώπιση του θέματος. Οι εκπρόσωποι και τα μέλη αθλητικών και πολιτιστικών φορέων, αιρετοί, προσωπικότητες από τις επιστήμες και τις τέχνες και κάθε πολίτης που ασπάζεται τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, να συσπειρωθούν γύρω από το Δήμο και το Ινστιτούτο“Terra Olympia”, προκειμένου  όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το ιερό σύμβολο της Ολυμπίας, της Ελλάδας και της ανθρωπότητας από την μέγιστη απειλή υποβάθμισης, υπονόμευσης και απαξίωσής του.

Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος
Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Ολυμπισμού “Terra Olympia
Αρχαιολόγος
Site: www.kantonopoulos.gr -  email: k_antonopoulos@hotmail.comκιν τηλ. 6974099323



[1] Την πρόταση αυτή είχα θέσει με επιστολή μου υπόψη του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κου Σπύρου Καπράλου, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Επίσης, είχα συνοπτικά αναπτύξει την ιδέα αυτή σε ειδικό, ευρύ κοινό, σε διάλεξή μου στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας (7.5.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου