Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
TERRA OLYMPIA
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αρχαία Ήλιδα, 28 Ιαν. 2014
Αρ. Πρωτ. 6
ΠΡΟΣ :
Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κύριο Κάρολο Παπούλια

ΚΟΙΝ.:
Ηλεκτρονικά και Έντυπα Μέσα Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση υπέρ της Ολυμπιακής Φλόγας»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

            Στα τέλη του περασμένου έτους κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης είδηση, σύμφωνα με την οποία  η  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προτίθεται να μην προχωρήσει ως οφείλει στην τέλεση Αφής της  Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα γίνουν στην πόλη Nanjing της Κίνας τον Αύγουστο (16-28/8) τρέχοντος έτους. Προσανατολίζεται, αντιθέτως, να επιτρέψει να γίνει Αφή Φλόγας στην πόλη που διοργανώνει τους αγώνες.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια του Ολυμπιακού Κινήματος, δεδομένου ότι έρχεται σε ρήξη με το άρθρο 13 παρ. 1 του Καταστατικού Ολυμπιακού Χάρτη  της Δ.Ο.Ε. το οποίο ορίζει : «..Η Ολυμπιακή φλόγα είναι η φλόγα που ανάβει στην Ολυμπία υπό την αιγίδα της ΔΟΕ».  

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή πρόκειται να έχει την υπογραφή οργάνων και προσώπων που είναι ταγμένα στην υπεράσπιση του Ολυμπιακού Κινήματος και των Συμβόλων του.

Το Ινστιτούτο «TERRA OLYMPIA», ο νεοσύστατος Φορέας μας, έχοντας ως κύριο καταστατικό σκοπό του «…την διεθνή αναγνώριση, καταξίωση και προβολή συνολικά της Ηλείας ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και μήτρα των Παγκόσμιων Ολυμπιακών Ιδεωδών και την επίτευξη προόδου και ευημερίας για την τοπική, εθνική και οικουμενική κοινωνία των ανθρώπων με κεντρικούς άξονες τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, τον Αθλητισμό, τον Τουρισμό, την Τεχνολογία, την Φυσιολατρία - Οικολογία και τον Εθελοντισμό, σε μη κερδοσκοπική βάση» και με συμβολική του έδρα την Αρχαία Ήλιδα, εκφράζει με την παρούσα επιστολή την εύλογη ανησυχία του για το μέλλον του θεσμού.

Έχοντας υπόψιν τις αφές φλόγας που τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και άλλες ανά την Ελλάδα με αφορμή διάφορες εκδηλώσεις  οι οποίες αντιγράφουν το Τελετουργικό της Ολυμπίας, καλούμε τα όργανα της Διεθνούς και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να σταματήσουν τον εκφυλισμό και την φθορά του Συμβόλου.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή Σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και δεδομένης της εθνικής σημασίας που λαμβάνει η παραπάνω απειλή.  Όπως λαμβάνεται μέριμνα από την Δ.Ο.Ε. για πλείστα όσα συναφή ζητήματα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προστατευθεί η Ολυμπιακή Φλόγα με την ρητή, αυστηρή απαγόρευση τέλεσης για τις ανάγκες αθλητικών αγώνων οποιασδήποτε άλλης αφής πλην αυτής στον χώρο της Ολυμπίας, εφόσον οι αγώνες αυτοί τελούν υπό την αιγίδα της.

Το Ινστιτούτο Terra Olympia, σε σύμπλευση με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με το θέμα, καλεί την Κυβέρνηση, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς και κάθε πολίτη της Ηλείας, της Ελλάδας και του κόσμου που ασπάζεται τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού, να προστατέψει το ιερό σύμβολο της Ελλάδας και όλης της ανθρωπότητας από την οποιαδήποτε απειλή  υποβάθμισης, υπονόμευσης και απαξίωσής του.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια, αυτή που ανάβει στον Ιερό χώρο της Ολυμπίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου