Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

«Η Ολυμπιακή Φλόγα: ένας σύγχρονος γόρδιος δεσμός και η λύση του».

Το Ινστιτούτο Terra Olympia, παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά στη μεγάλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κρίσιμο ζήτημα της Ολυμπιακής Φλόγας, του  υπέρτατου αυτού ιερού συμβόλου που εμπνέει και ενώνει όλη την ανθρωπότητα.
Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το Ολυμπιακό Κίνημα χρειάζεται να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με την γη στην οποία απλώνονται και φύουν οι φιλοσοφικές ρίζες του, την Ολυμπία και την Ήλιδα, θέτουμε υπ’ όψιν των αρμοδίων και κάθε ενδιαφερομένου την πρόταση του αρχαιολόγου της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και μελετητή της Ολυμπιακής Ιστορίας κυρίου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, η οποία έχει ως εξής: 
·       Να θεσμοθετηθεί από την ΔΟΕ, έπειτα από έγκριση της Ελληνικής Πολιτείας, η επίσημη Ολυμπιακή Φλόγα, έπειτα από Αφή της με τον παραδοσιακό τρόπο, να διατηρηθεί μόνιμα, όλο το χρόνο, ημέρα και νύχτα, σε ειδικό βωμό στο χώρο του Πρυτανείου, εντός του αρχαιολογικού  χώρου της Ολυμπίας, ως πράξη αποκατάστασης της ιστορικής πραγματικότητας και σεβασμού στον τόπο που γέννησε τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες του σύγχρονου Ολυμπιακού  Κινήματος.

·       Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας μπροστά στο βωμό του ναού της Ήρας, να τελείται αυστηρά κάθε δυο χρόνια, εν όψει των εκάστοτε Θερινών και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε φορά θα ανανεώνεται και η άσβεστη Ολυμπιακή Φλόγα. 

·       Για κάθε άλλη ανάγκη χρήσης του υπέρτατου συμβόλου σε Ολυμπιακή διοργάνωση, να δημιουργηθεί ένα λιτό τελετουργικό «Μεταλαμπάδευσης της Ολυμπιακής Φλόγας» κατά το οποίο η Πρωθιέρεια θα ανάβει τη δάδα απευθείας από την άσβεστη εντός της Ιερής Άλτεως Ολυμπιακή Φλόγα.
Η Τελετή αυτή, για λόγους περιορισμού του κόστους, να μην απαιτεί παρά μόνο μια μικρή ομάδα Ιερειών και εκπροσώπων των επίσημων φορέων του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ελληνικής Πολιτείας, θα είναι δε, κυρίως, υπόθεση της τοπικής κοινωνίας.  
Η παραπάνω πρόταση, αποσκοπεί πρωτίστως στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας η οποία, δυστυχώς, διαστρεβλώνεται με το έθιμο της  σβέσης της Ολυμπιακής Φλόγας κατά την Τελετή Λήξης των εκάστοτε Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ιστορικές πηγές είναι ξεκάθαρες ότι στην αρχαιότητα το ιερό πυρ έκαιγε παντού άσβεστο, αφενός λόγω των υψηλών νοημάτων και συμβολισμών που εξέπεμπε, αφετέρου και για πρακτικούς λόγους.
Συνάμα, η υιοθέτηση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή της πρότασης μας και η εφαρμογή της, θα αναζωογονήσει το Ολυμπιακό Κίνημα αλλά και τον τόπο μας, την Ολυμπία, αφού θα σημάνει την οριστική διευθέτηση με τον καταλληλότερο τρόπο του ζητήματος της Φλόγας. Ο βάσιμος προβληματισμός όλων για την φθορά και απαξίωση του όμορφου τελετουργικού Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας λόγω της συχνότατης πλέον επανάληψής του για τις ανάγκες των αυξημένων σε αριθμό τα τελευταία χρόνια επίσημων Ολυμπιακών διοργανώσεων, θα διαλυθεί.
Με τον παραπάνω τρόπο θα διορθωθεί ένα ακόμη λάθος το οποίο οι εργαζόμενοι στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας διαπιστώνουν σχεδόν καθημερινά: αρκετοί επισκέπτες από  κάθε γωνιά της υφηλίου, έχοντας παρακολουθήσει έστω μια φορά στην ζωή τους Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά όχι και Τελετή Αφής, αναζητούν την Ολυμπιακή Φλόγα αναμμένη. Εύλογα απογοητεύονται, όταν αντί αυτής βλέπουν μια μικρή πινακίδα με μια ακόμη μικρότερη φωτογραφία και μια παράγραφο που παραπέμπουν στο κορυφαίο σύμβολο της οικουμένης.
Ας αφουγκραστούμε την Ιστορία η οποία για μια ακόμα φορά μας υπαγορεύει τι οφείλουμε να πράξουμε προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανές τις έννοιες και τους συμβολισμούς της Ολυμπιακής Φλόγας. Της Φλόγας την οποία η Unesco και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσαν να κηρύξουν ως «Φλόγα της Ανθρωπότητας».
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Με Τιμή,
Το Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος     Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος
 Ο Αντιπρόεδρος   Κωνσταντίνος  Αντωνόπουλος
 Ο Γενικός- Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Βούκανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου