Τρίτη 16 Ιουλίου 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


 

 

Με σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας για την πορεία των ενεργειών της κίνησης, σας γνωρίζουμε ότι μετά από τις απαντήσεις που λάβαμε στις σχετικές αιτήσεις μας από τον Αντιπερφερειάρχη Ηλείας και την 24η Δ/νση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι ο « Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων » που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος ήταν αμιγώς για την βοήθεια των πυρόπληκτων –ανθρώπινων θυμάτων και περιουσιών- της Ηλείας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2007, μετατράπηκε εντός 10 ημερών σε ΕΤΑΕΑ «Ταμείο Μολυβιάτη» και διευρύνθηκε ο σκοπός της διάθεσής του σε  «χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα », όπως ορίζεται στο συστατικό του Νόμο (3624/07).

Με αυτήν την τροποποίηση δόθηκε η ευχέρεια στην πολιτεία να διαθέσει προς όλες τις περιοχές της Ελλάδας που είχαν συμβεί θεομηνίες το 2007 την ανθρωπιστική βοήθεια των Ηλείων που το ύψος της τότε ήταν περίπου 195.000.000 €

Κι αυτό κατά την εκτίμηση μας έγινε για να δοθούν προεκλογικές παροχές λόγω των επικείμενων τότε εκλογών Νοεμβρίου 2007, στις εν λόγω περιοχές εις βάρος της πολύπαθης Ηλείας. Γιατί το τραγικό από τα στοιχεία συμπέρασμα είναι ότι ενώ εκείνες οι περιοχές απορρόφησαν το σύνολο των πιστώσεων που τους κατένειμαν με τον παραπάνω πολικάντικο τρόπο ο δικός μας Νομός εισέπραξε από την κατανομή εκείνη μόνο 3.700.000 € για τεχνικά έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών, οι δε πυροπαθείς και οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν στηριχθεί οικονομικά ούτε κατ’ ελάχιστο μ’ ένα ενδεικτικό ποσό.

Και αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Καφύρα,  δεν έγιναν για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στις περιφέρειες του τα εισέπραξαν αλά για έργα υδροδοτήσεων κ.α. που το κράτος είχε υποχρέωση να τα καλύψει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προσπαθούμε κατόπιν αυτών να μας δοθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διακρίνουμε τους λόγους της απάνθρωπης αυτής αντιμετώπισης πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων αλλά και της εξαίρεσης του Νομού μας από αυτά που εδικαιούντο κατά τη γνώμη μας κυρίως αυτός και δεν τα εισέπραξε με συνέπεια τον κίνδυνο αφανισμού των διαμερισμάτων που καταστράφηκαν και τη συρρίκνωσή του.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να απαιτήσουμε το υπόλοιπο του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη ύψους 95.000.000 € να διατεθεί για την Ηλεία και όχι πάλι για προεκλογική ενίσχυση των άλλων περιοχών αφού ήδη τους έχει ζητηθεί να υποβάλλουν κατανομές ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και στις οποίες, όσες υποβλήθηκαν μόνο έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων δεν βλέπουμε να υπάρχουν.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε απαντήσεις και στους ομογενείς που είναι μαζί μας για το εάν οι δωρεές τους διατέθηκαν για το λόγο που τις κατέθεσαν διότι σκοπεύουν να τις επαναδιεκδικήσουν  εάν αυτό δεν έγινε.

Θα ακολουθήσει σύντομα επόμενη ενημέρωσή σας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ Μ ΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου